- Ας ξεκινήσουμε από την Μνήμη, την Ιστορία, την Ταυτότητα, τη Συνείδηση.
- Ας λάβουν τη θέση που τους αξίζει η Γεωοικονομία και η Γεωπολιτική του Ιστορικού Χώρου της Ηπείρου.
- Ας πάψουμε να είμαστε Πελάτες – Υπήκοοι και ας επαναφέρουμε την έννοια του Πολίτη.

Για να δημιουργήσουμε και πάλι Πόλεις που θα απελευθερώνουν και δεν θα καταπιέζουν. Πόλεις σε μια διαρκή σχέση αλληλοτροφοδότησης με την ύπαιθρο. Ύπαιθρος που αλλιώς θα συνεχίζει να μαραζώνει.
Για να επανασυνδεθούμε με την Ιστορία και την Γεωγραφία.
Για να συνδιαμορφώσουμε μια νέα Χωρογραφία και Αισθητική του Τόπου.
Για να συνδημιουργήσουμε το “Κοινόν” των Ιωαννιτών και Ηπειρωτών.
Για να αντισταθούμε αποτελεσματικά στον Πολιτιστικό Ιμπεριαλισμό.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία , η Δημοκρατία και η Πόλις




Η σημερινή τραγωδία της Συρίας ,μετά την “αυθόρμητη” Αραβική Άνοιξη , είναι απόρροια τόσο των δομικών προβλημάτων στη κοινωνική συνοχή και στην εσωτερική ενσωμάτωση της, όσο και της εμπλοκής ιμπεριαλιστικών κύκλων στη περιοχή.
Η λύση όμως για τους λαούς της περιοχής δεν θα έρθει με τους βομβαρδισμούς που σχεδιάζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν το διαμελισμό της Συρίας σε μικρότερα κράτη δορυφόρους .Η ιδιόμορφη Κεμαλοϊσλαμική ελίτ της Τουρκίας επιθυμεί την επιστροφή της Συρίας σε Σουλτανικό καθεστώς. Οι υπόλοιποι πρόθυμοι να βομβαρδίσουν σύμμαχοι προσπαθούν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη
Βέβαια δεν μας εκπλήσσει η στάση ορισμένων τμημάτων της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς στην Ελλάδα. Τα πολιτικά και αναλυτικά της κενά την εμποδίζουν από το να κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες της Συρίας αλλά και της Μ.Ασίας-Ανατολίας.
Μια αριστερά του Ορθού Λόγου θα πρέπει να αναδείξει το Τουρκικό πρόβλημα και το Κεμαλοϊσλαμικό ρατσιστικό καθεστώς της Τουρκίας ως το κύριο πρόβλημα αποσταθεροποίησης της περιοχής και καταδυνάστευσης των ιστορικών και αυτόχθονων λαών της Ανατολίας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την δημοκρατική και αρμονική συνύπαρξη των λαών της περιοχής , όπως ορίζουν τα ιδανικά του Ανθρωπισμού και της Φιλανθρωπίας.
Η λύση στην ιστορική Συρία θα δοθεί με την επαναφορά του θεσμού της Πόλης. Μόνο τότε οι λαοί ,τα έθνη και οι διαφορετικές θρησκείες της περιοχής θα αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τη Δημοκρατία .
Για μια Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Συρία που θα ζήσουν οι λαοί και τα έθνη της σε αρμονία και θα φωτίσουν το δρόμο για μια πραγματική Άνοιξη των ιστορικών και αυτόχθονων λαών της Ανατολίας .

                                                Ιωάννινα 12 Σεπτεμβρίου 2013
                                                Ομάδα πολιτών Ευτοπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: